30 Mart 2012 Cuma

Bakıyoruz ama görüyor muyuz?

Benim için gerçek İstanbul olan Sultahamet meydanında yapılan bir fotoğraf gezisinde gözüme çarpan, yıllardır orada olmasına rağmen kafamı kaldırıp o güne kadar göremediğim tarihi bir bina var bugün sayfamda. Bakmak ve görmek arasındaki derin farkı yüzüme çarparcasına karşıma çıkan bu tarihi bina Marmara Üniversitesi'nin özel kalem binasıymış.
Ülkemizin en köklü eğitim kurumlarının başında gelen Marmara Üniversitesi 16.01.1883 tarihinde “Hamidiye Ticaret Mekteb-i Âlisi” ismi adı altında Ticaret ve Ziraat Orman ve Maadin Nezareti’ne bağlı olarak Cağaloğlu'nda İstanbul Kız Lisesi'nin arkasındaki bir evde eğitime başlamış ve ilk mezunlarını 13 kişi olarak 1887'de vermiş.
21 Eylül 1889 yılında Maârif Nezâreti'ne bağlanan okul, 1893 yılında ileride ıslahı ve tekrar açılışı düşünülmek üzere lağvedilmiş ve 15 Ekim 1897 tarihinde yine Maârif Nezâreti'ne bağlı olarak yeniden açılmış olup o günden bu güne kesintisiz olarak eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir.
Üniversite 1959 yılında İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi haline dönüşmüş ve 1982 yılında da gerçekleştirilen düzenlemelerle de Marmara Üniversitesi olarak adıyla Türk Yüksek Öğretim Kurumları arasındaki seçkin yerini almıştır.
Kociş'iminde üniversitesi olmasından kaynaklı büyük bir sempati beslediğim kurum bugüne kadar birçok mezun vermiştir...







Hepimiz için mutlu haftasonları olsun :)

4 yorum:

cerenim.com dedi ki...

Yakın planları çok sevdim....

Unknown dedi ki...

ne kadar güzeeel !!
o kadar istanbula geliyorum yazlari
ama hic dogru dürüst gezmiyorum..
geziyorum ama tarihi yerlerine cok az vakit ayiriyorum..
bundan dolayi hic hosunt degilim !!
artik bir plan yapmaliyim !

Unknown dedi ki...

gitttiğimde hep ilgimi çeken bir mekandı ama tarihini bilmiyordum pek,teşekkürler..

zühra dedi ki...

Hiç bu gözle bakmamıştım ben bu üniversiteye...