25 Ağustos 2011 Perşembe

Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî / Konya notları

Bu yaz Kayseri üzerinden Didim'e geçerken Mevlânâ'nın türbesini ziyaret edebilmek için Konya'ya da uğradık...
30 Eylül 1207 yılında bugün Afganistan sınırları içerisinde yer alan Horasan Ülkesi'nin Belh şehrinde doğan Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî vefatının üzerinden sekiz asır geçmiş olmasına rağmen hala fikir ve sözleri ile insanlara yol göstermeye Batı'da da pek çok kişiyi İslâm dini ile tanıştırmaya devam etmekte...



Konya'ya vardığımızda türbeyi gören güzel bir yerde sabah kahvaltımızı yaptık. İkram edilen çoğu yiyeceğin bereketin simgesi çörekotu ile süslendiği kahvaltıda su böreği ve ev yoğurdu enfesti :)





Türbe ziyaretimizin ardından alınan Mevlânâ'nın 7 öğüdü de evimizdeki en güzel köşeye yerleştirildi, tüm bu öğütleri hayatımıza tamamen uygulayabilme ümidiyle...
  • Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol
  • Şevkat ve merhamette güneş gibi ol
  • Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol
  • Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol
  • Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol
  • Hoşgörürlükte deniz gibi ol
  • Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol

4 yorum:

annesiningülü dedi ki...

görmeyi çok istediğim yerlerden biri.
kısmet olsun bizede

sufi dedi ki...

Akarsu,güneş, gece, ölü, toprak,deniz gibi yerine göre olabilsek de göründüğümüz gibi olmayı, olduğumuz gibi görünmeyi de başarırız inşaallah.

Sayın KARACA dedi ki...

Ahh ahh 4 yılım geçti Konyada. Dün gibi hatırlıyorum. Üniversite tercih sonucumda Konya Selcuk Üniv. yazıyordu. "Ala ala Konya neredeyd yaa" demiştim. Tercih listemde alakasız biryere duyup yazmışım ama nedir ne değildir bilmeden :) Nasıl korkutmuşlardı gitmeden önce şöyle tutucu şöyle gerici... Ama bilemezdim ki 80 bin öğrencisiyle inanılmaz büyük ve hayat dolu kampüsüyle; okul hayatımın en güzel 4 yılını konyada yaşacağım ve ömür boyu sürmesini dileyeceğim dostluklar kazanacağım. Vallaha canım bir sürüüüü hatıra canlandırdın bende :)

nohut oda dedi ki...

konya.. sıra buraya da gelecek ınsallah:))