4 Ağustos 2011 Perşembe

Sultanhanı Kervansarayı / Kayseri notları

Bu seneki yaz tatilimize kısa da olsa bir Kayseri turu ekledik ve o turda karşımıza çıkan 900 yıldır ayakta kalan bir kervansarayı gezi notlarımıza ekledik :)
Kayseri-Sivas yolunun 45 km. sinde bulunan Sultanhanı Kervansarayı, Sultanhanı köyünde yer alır. Hol duvarındaki kitabeden 1232-1236 yılları arasında Alaaddin Keykubat tarafından yaptırıldığı anlaşılan kervansaray 3900 m² lik alana sahip olup, plan bakımından Aksaray Sultanhanı’na benzemektedir.
Yüksek kemerli bir holden kare planlı avluya geçilen Sultanhanı'nda avlunun tam ortasında yer alan kare planlı köşk mescit kemerli dört kaide üzerine oturur. Giriş kapısı ise basık kemerlidir. Girişin tam karşısında orta nef, kenarlarda ise dörderden altı sıralı yirmi dört adet kare ayaklı, tonozlu yüksek kemerler yer alır. Kemer ayaklarında ise insanların ve hayvanların kaldığı mekanları birbirinden ayıran 60-70 cm. yüksekliğinde sekiler bulunmaktadır.
1951 yılında restole edilerek bugünki görüntüsüne kavuşturulan Kayseri Sultanhanı günümüzde birçok ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır...








Sultanhanı Kervansaray'ı ile ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz :)

1 yorum:

elif ada dedi ki...

Ah bir türlü gidemedim çok istememe rağmen. Fotoğraflar yine muhteşem