24 Mart 2011 Perşembe

Yılanlı Sütun notları

Yer: Sultanahmet, Mekan: Yılanlı Sütun

İstanbul'un tarihi cenneti Sultanahmet Meydanı'nın yegane eserlerinden biri M.Ö. 479 yılında Platea Savaşında Persleri yenen birleşmiş 31 Yunan şehrinin elde ettikleri bronz ganimetleri eriterek yaptırdıkları Yılanlı Sütundur.
Ağızlarını açmış ve birbirine dolanmış 3 yılanın kafalarının altın bir kazanın 3 ayağı biçimini aldığı 8 m. boyundaki Yılanlı Sütun başlangıçta Delfi’deki Apollo mabedine dikilmiş ve 324 yılında da İmparator Konstantin tarafından getirttirilerek, hipodromun ortasına yerleştirilmiştir.
17. yüzyıla kadar yerlerinde duran yılanların kafaları sonradan kaybolmuş, bu kaybolan parçaların bir tanesi bulunarak İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne konulmuştur.



7 yorum:

Hande dedi ki...

Sultanahmet'e o kadr çok gitmeme rağmen yılanlı sütunu son gittiğimde gördüm. Gözümün önünde olmasına rağmen bazı güzellikleri ve tarihi böyle kaçırabiliyorum bazen :(

Burcu Çalışkan dedi ki...

Nilay ne zamandır gezip gördüklerimi çekmediğim fark ettim bu postunla, hadi kaçamak yapalım yine :))

İkiz Annesi dedi ki...

Çok sağol canım aklımda olsun İstanbul'a gezmek için gelmek istiyoruz mutlaka bir göz atarım:)

BAYKUŞ GÖZÜYLE... dedi ki...

Sultanahmet sevdiğim bölgelerdendir,keşfedecek çok şey var...

kadın dedi ki...

çok enteresan ve güzel inş haftaya bende gideceğim oraya

Yeşim dedi ki...

Muhteşem... Yılan başlarının kayıp olmasıysa çok üzücü, neyse ki biri bulunmuş. Müthiş bir kültürel hazineye sahibiz ve ne yazık ki bu değerli hazineye sahip olamıyoruz :( Bu postların devamını bekliyorum tatlım ;)

Adsız dedi ki...

GpzYuy [url=http://www.nikefreevnikefree.com/]Nike Free Run Danmark[/url] PwzIys http://www.nikefreevnikefree.com/

WosWyw [url=http://www.canadagoosefromcanada.com/]Canada Goose Canada[/url] FzbIdz http://www.canadagoosefromcanada.com/