16 Ağustos 2010 Pazartesi

Atina notları

Bu seneki yaz tatilimizi Yunan Adalarının vizesiz olarak gezilebilmesi ile oldukça revaçta olan gemi turlarından biri olan Bamtur'un Ankara gemisi ile gerçekleştirdik. Turu satın aldığımız acentenin yönlendirmesi sonucu beklentilerimizi düşük tutarak inanılmaz keyifli geçirilmiş bir tatilin ardından hem bol bol gezmiş yeni yerler görmüş hem de dinlenmiş olarak evinize döndük :)


Ankara Gemisi ile yapılan bu tur Çeşme'den başlayarak, Atina (Pire Limanı)'nın ardından Yunanistan'ın Mykonos, Santorini, Girit, Rodos ve Kos adalarını gezip yine Çeşme limanında son buluyor.
İşte gemiyle seyahatimizin ilk günü ATİNA...

Oldukça kozmopolit ve modern bir şehir olan Atina, antik çağlarda da önemli bir ticaret ve kültür merkeziydi. İsmi, koruyucusu olan savaş tanrıçası Athena'dan gelen Atina, 1896 ve 2004 Yaz Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmıştır.
Atina'nın müslümanları ilgilendiren en büyük özelliği ise, ibadete açık cami bulunmayan tek Avrupa ülkesi başkenti olmasıdır.
Atina turumuz gemiden inerek otobüslere binmemizle başladı, otobüs içinde gerçekleştirdiğimiz kısa şehir turu ile 7 km.lik Pire Limanı-Atina arası yolu katettik. İşte Pire Limanı ve stad

Yunanistan'ın başkenti olan Atina yaklaşık 4 milyon kişilik nüfusuyla Yunanistan'ın en büyük şehri ve eski Yunan medeniyetinin de merkezidir. Etrafı tepelerle çevrili olan Atina'nın yalnız batı kısmı açıktır. Hızlı kentleşmenin göze çarptığı Atina'ya Akropolis'ten bir bakış


Klasik dönem Yunanistan'ında her önemli yerleşme yerinin bir akropolisi vardı. "Yukarıdaki Şehir" anlamına gelen akropolisler tapınaklar, hazinelerin saklandığı yapılar ve çeşitli kurumlardan oluşmaktaydı.
Akropolislerin en ünlüsü Atina Akropolisi'dir. Attike ovasında, deniz düzeyinden 152 m. yükseklikte 270x150 boyutlarında bir kayalık olan Atina Akropolis'ine Cilalıtaş devrinde yerleşilmiş, Tunç devrinde (M.Ö. yaklaşık 3000) evler ve bir kral sarayı yapılmış ve günümüze kalan görkemli yapılar, Milattan önce 5. yüzyılda devlet adamı Perikles tarafından başlatılan geniş bir yapı programı sonucunda gerçekleştirilmiş.
Karşınızda bugün tüm dünyadan gelen turistlerin Atina'daki ilk uğrak yeri olan Atina Akropolisi


Atina Akropolisi'ndeki başlıca yapıtlar yapılış sıralarına göre:
Parthenon (Athena Parthenos Tapınağı) : M.Ö. 437-432
Propylaion (kapılı giriş) : M.Ö. 437-432
Athena tapınağı : M.Ö. 427-424
Erekhtheion : M.Ö. 421-405'dır.
Bu yapıların önemli bölümleri hala ayakta olup, sanayinin yarattığı çevre kirliliğinden korunmaları için hazırlanan kapsamlı bir restorasyon programı, 1980 yıllarından bu yana Akropolis'te sürdürülmektedir.



Akropolis'teki en önemli yapılardan biri olan amfitiyatro


Akropolis gezimizin ardından bir diğer önemli durak noktası Tarihi Olimpiyat Stadyumu


Ve burası da Cumhurbaşkanı'nın, Başbakan'ın ve bazı bakanların konutlarının bulunduğu ve konutların önünde Yerel üniformalı askerlerin nöbet tuttuğu bölge


Parlemento Binası ve Meçhul Asker Anıtı


Bunlarda yine otobüsle yapılan şehir turundan çekilen Yunanistan'ın en büyük üniversitesi dendiğinde kendimi cama yapışmış olarak bulduğum ve demek meslektaşlarım burada böyle bir binada çalışıyor diye iç geçirdiğim fotoğraflar :)


Atina Antik Çarşısı (Agora) ve bu çarşı içinde oluşturulan Arkeoloji Müzesi



Şehrin modern yapısı ile iç içe geçmiş olan eski dönem kalıntıları bir taraftan sizi modern bir yaşamla buluştururken bir taraftan da kendinizi ansızın daldığınız geçmiş yaşam düşlerinde bulmanızı sağlayabilir :)
Atina'yı aşağıda gördüğünüz şirin trenlerle gezebilir


Fazla gezmekten kocişle benim gibi yorulup birbirinden şık ve sempatik cafelerin birinde içeceğiniz buz gibi ve oldukça lezzetli frappe'ler ile serinleyebilir


Plaka adlı alışveriş caddesinin rengarenk dünyasında kendizi kaybedebilir


Birbirinden güzel ve oldukça zengin çeşitlilikteki hediyelik eşyalardan sevdikleriniz için birer küçük paket yaptırabilir





ve yorucu ama bir o kadar güzel geçen Atina gününüzü Pire Limanı'nında batan bu keyifli güneş manzarasıyla bitirebilirsiniz...


Bir sonraki gün, güneş MYKONOS'ta doğacak :)

Atina ve Akropolis ile ilgili daha fazla bilgi için tr.wikipedi.org adresine bakabilirsiniz...

38 yorum:

ELÇİN'İN YERİ dedi ki...

ne güzel geçmiş ...senin adına çok sevindim :)

Chilek dedi ki...

Kedili yastık gözümden kaçmadı:) Her karesi muhteşem çıkmış ve anlaşılıyor ki harika bir tatil olmuş. Dört gözle diğer postları bekliyorum:))

handeguler dedi ki...

Gittiğim, gördüğüm yerleri bir kerede senin gözünle gezmek çok güzel. Devamını bekliyorum.

çeşnici Handan dedi ki...

Nilaycığım, tekrar hoşgeldin. 2 sene önce yapmış olduğum Yunan Adaları turunu ne güzel seninle tekrar hatırlayacağım.Özellikle Mykonos ve Santorini yazı ve fotoğraflarını bekliyorum. Güzel bir tatil ile enerjik olarak başladığın bu haftanın iyi geçmesini dilerim. Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Nilay'cım ben o alışveriş caddesine gitmeden fotoğraflarınla kendimi kaybettim bile. Her köşesi ayrı güzelmiş, biz de önümüzdeki sene planına koyalım bu rotayı :)

Berra Bayka dedi ki...

nilayyyyyy :)) yaa sen nerelere gitmişsin böyle :)) daha 2 hafta önce bende tarih kitabında belli başlı yerleri işaretlemiştim aralarında buralarda vardı :)) ayy harika yerlermiş cidden ..inş bana da kısmet olur gitmek .. daha çok foto koysan keşke :)

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

bekledığımız fotoğraflar gelmişşş:)güzel çekimler canım emeğine sağlık.güzel bır tur olmus gemı seyehaıde bır baskadır.hıc denemedım ama bır defa gıtmek lazım derım.sevgiler Nilayım tekrar hoşgeldın:)

Zeynep'in Evi dedi ki...

canımmmm hoşgeldinnn:)
yunanistanı öyle çok görmek istiyordum ki hatta bu yılki balayı tatili için önerilenlerin arasıa yunan adalarını da koymayı başardım fakat pek de dikkate alınmadı:)
birde ben gittiim yerlerden hediye alıp sonra sıkılıp onlara evde yer aramaktansa bol bol fotoğraf çekip onları seyrediyorum daha masrafsız ve daha az kalabalık oluyor:)

aysecan dedi ki...

çekimler süper olmuş canım ellerine sağlık gezmiş kdr oldum =))

ruhum dedi ki...

Nilaycım gitmek isteyip hep ertelediğimiz bir tur.ama postunu okuduktan sonra daha fazla ertelememek gerektiğine karar verdim:)
harika bir tatil ve muhteşem bir post olmuş..teşekkürler..

Deniz dedi ki...

Bu sene iki giden kişi ve Ayça Şen'de biraz hayalkırıklığı yarattığını duydum. Mesela Atina çok kurak, çok beton yığınıymış????

Asuman Yelen dedi ki...

Nilay' cım, hoşgeldin.
Güzel resimler ve bilgilendirici açıklamalarla devamını da zevkle izleyeceğim çok hoş bir post olmuş.
Sevgiler...

sadeceselin dedi ki...

gitmiş kadar oldummmm sayende :))) çok güzeldi, paylaşımın için çok teşekkürlerrr

ceydabural dedi ki...

çok seviyorum başka bir şehri görmüş gezmiş kişilerden okuyup dinlemeyi :)bol fotoğraf detaylar harika

Esra Özkutlu dedi ki...

Sevgili Nilay,
Aynı tura biz de gitmek istedik bu yaz. fakat 24 temmuz turunu iptal ettiler. eşimle başka izin tarihi alamayacağımız için mağdur olduk. izlenmilerinizden anladığım kadarıyla güzel geçmiş tatiliniz. tavsiye ediyor musunuz? Ama biz çocuklu tatilcilerdeniz. Çocukla gitmeye uygun mu? 5 yaş.
Sevgiler.

stuven dedi ki...

fotoğraflar herşeyi anlatıyor.

NiLaY dedi ki...

Elçincim, sağol canım benim benim, gerçekten çok güzeldi :)

Chilek, aynen öyle canım :) fotoğrafların devamı düzenledikçe gelecek inşallah :)

Handecim, o senin gezdiğin yerlerde gezdim desene arkadaşım :) gerçekten güzeldi..

Handan Abla, çok sağol ablacım, sana da iyi haftalar, tatil sonrası biiraz yoğun ve sıcak geçiyor ama bakalım, iyi olacak inşallah :)

Ececim, bence kesin koyun canım, herkes bir kez de olsa oraları da görmeli, komşumuz ne de olsa :) sokaklara gelince harikalar, cıvıl cıvıl :)

NiLaY dedi ki...

Berracım, tarihi açıdan gerçekten süper bir yer canım Atina, yazdığım gibi geçmiş ve bugün iç içe :) inşallah sende en yakın zamanda gidersin :)

Tülincim, geldiler valla canım :) dediğin gibi gemi biraz değişik bir seyhat yolculuğu hareket halindeyken sürekli bir titremeye alışması gerekiyor bedeninin ama gayet eğlenceli tavsiye ederim :)

Zeynepcim, canım benim inşallah bir sonraki tatilinze diyelim :) gerçekten gidip görülmesi gereken yerler.. hediyeliklere gelince dediğin doğru zaten her yerde benzer şeyler var ama yine de ailelere ve tabii ki Nil'e birşey almadan dönmek olmazdı :)

Ayşecan, sağol canım benim :) sevgiler..

Ruhum, canım bence ertelemeyin, biz çok memnun kaldık, tavsiye ederiz :)

NiLaY dedi ki...

Deniz, genel olarak zaten
Yunan adalarına bakıldığında da öyle abartıldığı kadar birşey yok yani ne mykonos'un gece hayatı ne de santorini'deki güneşin batışı, Yunanistan ve adaları tam bir pazarlama başarısı ile bu kasdar turisti çekiyor. ama gittiğim için de pişman değilim evet birkez daha gidermiyim gitmem ama birkez olsun o mavi-beyaz sempatik yapıları görmek, tarihi incelemek güzeldi bence :) yunanistan'ın en güzel yeri bence karadan gidilerek ulaşılan bir sahil kenti olan KAVALA ve adalarından da RODOS.. dediğim gibi evet bizim ülkemizde çok daha güzel yerler, eğlence mekanları ve deniz kenarları var ama oralardakilerde bir kez görülmeyi fazlasıyla hakediyor bence :) sevgiler..

Asuman Yelen, çok teşekkür ederim :) beğenmenize sevindim :) sevgiler..

Galadriel Ar Feiniel, çok teşekkür ederim :) sevgiler..

Ceydacım, sağol canım benim, malum heryeri görmemiz mümkün değil, dediğin gibi böyle arada başkaları gezdirsin :)

Esra Özkutlu, evet o haftanın iptalini duymuştuk, bu nedenle bir sonraki hafta bizim tur fulldü :) yazdığım gibi eğer beklentilerinizi düşük tutarsanız gayet başarılı bir tur... yemekler çok çeşitli değil ama bir şekilde doyuyorsunuz, gemi hareket ettiğinde her yerde hafif bir titreme var. bunlar dışında tur gayet başarılı, aa bir de günlük turlar bamtur'da çok pahalı olduğundan biz tüm asdalarda kendi imkanlarımızla gezdik araba kiralayarak veya otobüsler, rehberler nereye gitmeniz gerektiği konusunda yardımcı oluyorlar zaten. çocuğa gelince tabii ki oralarda çok sıcaktı ve tarihi yer gezintileri sıcak altında oldukça uzun sürüyordu, dediğim gibi siz kendiniz gününüzü planlarsanız bol denizli bir tur yaparak çocuğunuzun sıkılmasını ve sıcaktan bunalmasını engelleyebilirsiniz :) her adada denize girmek mümkün.. sanırım aklıma gelenler bunlar, umarım yardımcı olabilmişimdir :) sevgiler..

NiLaY dedi ki...

Deniz, genel olarak zaten
Yunan adalarına bakıldığında da öyle abartıldığı kadar birşey yok yani ne mykonos'un gece hayatı ne de santorini'deki güneşin batışı, Yunanistan ve adaları tam bir pazarlama başarısı ile bu kasdar turisti çekiyor. ama gittiğim için de pişman değilim evet birkez daha gidermiyim gitmem ama birkez olsun o mavi-beyaz sempatik yapıları görmek, tarihi incelemek güzeldi bence :) yunanistan'ın en güzel yeri bence karadan gidilerek ulaşılan bir sahil kenti olan KAVALA ve adalarından da RODOS.. dediğim gibi evet bizim ülkemizde çok daha güzel yerler, eğlence mekanları ve deniz kenarları var ama oralardakilerde bir kez görülmeyi fazlasıyla hakediyor bence :) sevgiler..

Asuman Yelen, çok teşekkür ederim :) beğenmenize sevindim :) sevgiler..

Galadriel Ar Feiniel, çok teşekkür ederim :) sevgiler..

Ceydacım, sağol canım benim, malum heryeri görmemiz mümkün değil, dediğin gibi böyle arada başkaları gezdirsin :)

Esra Özkutlu, evet o haftanın iptalini duymuştuk, bu nedenle bir sonraki hafta bizim tur fulldü :) yazdığım gibi eğer beklentilerinizi düşük tutarsanız gayet başarılı bir tur... yemekler çok çeşitli değil ama bir şekilde doyuyorsunuz, gemi hareket ettiğinde her yerde hafif bir titreme var. bunlar dışında tur gayet başarılı, aa bir de günlük turlar bamtur'da çok pahalı olduğundan biz tüm asdalarda kendi imkanlarımızla gezdik araba kiralayarak veya otobüsler, rehberler nereye gitmeniz gerektiği konusunda yardımcı oluyorlar zaten. çocuğa gelince tabii ki oralarda çok sıcaktı ve tarihi yer gezintileri sıcak altında oldukça uzun sürüyordu, dediğim gibi siz kendiniz gününüzü planlarsanız bol denizli bir tur yaparak çocuğunuzun sıkılmasını ve sıcaktan bunalmasını engelleyebilirsiniz :) her adada denize girmek mümkün.. sanırım aklıma gelenler bunlar, umarım yardımcı olabilmişimdir :) sevgiler..

NiLaY dedi ki...

Stuven, anlatmayı başardıysam ne mutlu bana :) sevgiler..

mutfakcini dedi ki...

Süperrr.Nilaycım emeğine sağlık.Gittim gördüm sayende.sevgiler ;)

Unknown dedi ki...

super

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

Nilaycığım bir Ege Tutkunu olarak Komşumuzun yaşam şekli, ve hayata bakış açısını,alışkanlıklarını, yeme içme kültürünü hem iyi bilirim,
hemde çok severim. gerçekten çarpıcı tüm köşeleri büyük bir öenle karelemişsin. seni tebrik ediyorum zevklerinden dolayı :))
Hoşgeldin canım.
gelirken anosonlu şeker de getirdinmi ?))
çok güzeldir..

Unknown dedi ki...

süper bi tatil süper !!!
cok seviniyorum bizlerle bu muhtesem
yerleri paylastigin icin !

nehirineylemleri dedi ki...

Ben bi anda kırmızı trenle gezmek, buzzz gibi bi frappe içmek ve Plaka'da kendimden geçmek istedim ne yalan söyliyim:)

Sıla Yılmaz dedi ki...

Gitmiş kadar olduk sayende çok güzel :)

Işıl dedi ki...

çok güzel kızına kavustun haa

nesrin dedi ki...

Tarihi yerler büyüleyici gercekten. Sevgiler...

CEPAYNASI dedi ki...

çok güzel fotolar,güzel bir tatil olduğu belli...
devamını merak etmekteyim:)
yorumlar kaybolup duruyor bugün...

annesiningülü dedi ki...

hoşgeldin tekrardan :)
ne güzel sayende gitmiş kadar oldum :)

birdamlacıkyağmur dedi ki...

Partenon favorilerimden. Çok etkileyici. Zaten Yunan mimarisinin en büyüğü.
Tarihi eser ve yapıların sahip oldukları ülkelerden taşınması ve başka bir ülkenin soğuk müzelerinde sergilenmesi çok ağırıma gidiyor.
Ülkemizde de bu konuda örnek oldukça çok.

bahriye-krm dedi ki...

tekrar hoşgeldin...oranın güzelliklerini resimlerle bize ulaştırdın...biz iyi taraflarına bakalım şimdilik :))

Adsız dedi ki...

Ne muhteşem pozlar bunlar sevgili düşler denizi.Bravo gerçekten çok profesyonel ve başarılı.

Stil Direktoru dedi ki...

Yeniden görmüş gibi oldum bebeğim güzel geçmiş öperim kocaman

NiLaY dedi ki...

Ebruli, çok teşekkür ederim canımcım :) sevgiler..

Masal, teşekkürler :)

Bir dut masalı, valla almadım cnaım anasonlu şeker yaa, ama hiç kimse birşey söylemedi bana :)

Senacım, sağol canım benim :) asıl ben paylaşımlara yorumlarınızla renk katmanızı seviyorum :) öptüm kocamann

Neyirineylemleri, valla kocişte aynen senin gibi yapmak istedi canım sıkıldığı tarih gezisinin yerine :)

NiLaY dedi ki...

Siu, çok teşekkür ederim :) sevgiler..

Işılcım, valla kavuştuk canım sonunda ve kocaman bir sarıldımmm :)

Nesrin, geçrekten Yunanistan taerihi yönü ve eserleri açısından çok güçlü bir ülke :) teşkkürler, sevgiler :)

Cep aynası, sağol canım devamı gelecek inşallah :)

Baharcım, hoşbulduk canım :) teşekkür ederim :)

NiLaY dedi ki...

Bir damlacık yağmur, o kadar güzel bir yorum yazm ışsınki çok teşekkür ederim gerçekten çok haklısın.. sevgiler :)

Bahriye-Kerem, sağol canım benim :) tadını çıkarmanız dileğiyle fotoğrafların..

Red Riding Hood, çok teşekkür ederim bu güzel yüreklendiren yorumun için, gerçekten çok mutlu oldum :) sevgiler..

Edacım, çok teşekkür ederim canım gerçekten süper geçti :) öptüm ben de kocaman..