20 Ekim 2010 Çarşamba

Yazı ayrı kışı ayrı güzel: KAYSERİ

Evlendiğimizden beri bir türlü gidip görmeye fırsat bulamadığımız kocişin memleketi Kayseri'ye bu sene iki kere yolumuz düştü :) İlkini ocak ayında gerçekleştirdiğimiz ve izlenimlerimi Kayseri Notları'nda anlattığım bu güzel şehrimize haziran ayı içerisinde bu defa da bağ hayatını görmek için uğradık...
Bağcılık, Anadolu'da yaygın olan bir yazlık geleneğidir. Özellikle Ankara, Konya ve Kayseri'de bağcılık ekonomik ve toplumsal ilişkilerdeki yeri nedeniyle şehir kültürünün önemli bir unsurudur. Kayseri bağlarında başta üzüm olmak üzere, kayısı, elma, armut, dut, kiraz, erik, badem, ceviz gibi meyveler bolca yetiştirilir. Bağdan toplanan meyveler taze olarak tüketilebildiği gibi, kışlık için kurutulup, pekmez ve reçel de yapılabilir. Bağdan elde edilen sebzeler ise yetiştiren aile tarafından tüketilir, bir kısmı bağı olmayıp da şehirde oturanlara hediye götürülür ve sebzelerin geri kalanı da satılır. Bağlar hem ailelerin meyve ve sebze ihtiyacını karşılaması açısından hem de sayfiye yeri olmaları açısından önemlidir.
Yeşilin her bir tonunu görmenin mümkün olduğu bağ hayatında bizleri misafir eden, kızımın gönlünü çalan, hala her uçak gördüğünde binip ona gideceğini düşündüğü Ahmet Amca'ya ve ailesine gösterdikleri yakın ilgi ve sevgi için teşekkür ederiz :)
İşte sizi bazen yağmurun atıştırdığı, bazen güneşin kendini gösterdiği bir Haziran gününden Kayseri'nin bağ görüntüleri ile başbaşa bırakıyorum :)




İşte bu Kayseri'de oldukça az sayıda kalan geleneksel bağ evlerinden biri... Bu evler taştan yapılan, düz toprak damlı ve yüzleri şehre dönük olan ve içi-dışı tabiatla bütünleşen, sade, kolay kullanılan, gizliliği olmayan, altı, üstü, içi, dışı aynı anda hissedilebilen yapılarmış

İşte bunlar da Ahmet Amca'nın bağ mahsülleri :)
Kayseri'ye gittiğimiz ay meyvelerin olgunlaşması açısından uygun olmasa da yine de kiraz ve dutları dalından koparmanın zevkini doyasıya yaşadık :)






Ağaçtaki kirazları yakalamaya çalışan minik burunlu kız tanıdık geldi mi size?

evet evet doğru bildiniz işte karşınızda kendini birtanecik babaannesiyle beraber meyve toplamaya kaptırmış NİL :)

Bir gün yolunuz o taraflara düşerse yaz-kış demeyin mantısı, pastırması, güleryüzlü insanları, renkli bağ yaşamı, Erciyes'te kayma keyfi ile Kayseri'yi muhakkak görülmüşler listenize ekleyin :)

50 yorum:

Chilek dedi ki...

Kirazlara bayıldım olsa da yesek canım istedi:))

Hande dedi ki...

Eşim 1 haftadır iş için Kayseri'deydi. Dün döndü. O da çok beğenmiş, anlattı. Ama senin fotoğraflı anlatımın onun yanında sönük kaldı tabii Nilaycım :)

Burcu Çalışkan dedi ki...

biz şehir hayatında olanlar için nasıl özendirici görüntüler. rengarenk iç açan karelerine bir nilüşü eklemişsin ya içim gitti, hepsini istiyorum canım :))

Selin Ergeçer dedi ki...

Canımm ne kadar güzel canlı fotoğraflar, o sebzelerin meyvelerin içinde olup yemek istedim hepsini :))

Ayla dedi ki...

Eşimin arkadaşı Kayserili ve orada ikamet ediyor,ufaklıkla geçen sene gitme olanağımız oldu, gerçekten çok düzenli bir şehir, çok beğendim helede bağ evleri.Fotoğraflar ise çok canlı ellerinize sağlık

Saglıklımutfak dedi ki...

Biraz yakın bir memleket olsa değil mi Nilaycım. İnsan ömrünü bu bahçelerde geçirir vallahi:)Resimlere bakınca Sapanca'yı özledim birden:)

nohut oda dedi ki...

dogal yasam gıbısı yok..ne guzel fotolar ıcım acıldı..dutlardanda canım cektı:)

yemekbiraşk dedi ki...

bu kadar güzel anlatımdan sonra gitmemeK olmaZ ki zaTen :)
meyveler sebzeler insanı baştan çıkarıyor
sevgiler canım

Belgin Pancar AKÇAY dedi ki...

Büyükşehirleri terk edip böyle yerlerde yaşamak insanın ömrünü artırır.

Unknown dedi ki...

:) çok güzelmiş bende çok beğendim kayseriyi.tabiki bu güzel fotograflar sana ait olunca heryer cennet gibi gelir gözüme :)benim sevgilimde kayserili :)eh ilerde bende giderim sevgiliyle memleketine.

Adsız dedi ki...

Nilay'cım - yeşil domateslerin dalından erkenden koparılıp yapay yollarla kırmızlaştırıldığı şu günlerde ne güzel geldi bu post.

Unknown dedi ki...

Fotoğraflar muhteşem!Ben de Kayseri'de okudum 4 yıl ama mezun olduktan sonra tekrar gitmek bir türlü kısmet olmadı!Bence tam yaşanacak şehir Kayseri.

stuven dedi ki...

fotoğraflara bayıldım.

Nazpek dedi ki...

Harika

Tjaala dedi ki...

cok guzel fotograflar :)
ben de yazin Kirsehir deydim. cok guzel ya ic anadolu <3

Tuğra'nın Annesi Emine dedi ki...

O meyve toplayan elleri yerim ben :)
Canım nasılda dut istedi şimdi...

Unknown dedi ki...

bayildim ben bu resimlere
tropikal bi hava var bu resimlerde o yesiller kirmizilar insanin icini aciverdi =)

nehircce dedi ki...

Nefiss, bayılıyorum böyle dalında çekilmiş meyve sebze fotoğraflarına.Eline sağlık ayrıca çok özendim birden, yaza bende tekrar babamın köyüne gidip çekim yapmak istiyorum :)

Unknown dedi ki...

Hiç Kayseriye gitmek isteyeceğim aklıma gelmezdi,beğenmediğimden değil de bilmediğimden .. harika fotolar.. gidemediğimiz yerleri senden dinleyip izlemekte ayrıca güzel ..
koca göbeğimle gidemiyorum ama antakya ve malatyayı da merak ediyorum bak şimdiden söyliyeyim..

öptüm sevgiler
:)

ZUHAL dedi ki...

Merhabalarrr.Memleketimi ne güzelde fotoğraflamışssın ve de anlatmışssın.Ben de Tam içinden değilim.Ama mutlaka her yaz 10 gün babam için gidiyorum.Pastırması,sucuğu ,çemeni,mantısı meşhurdur.Pastırmayı alırken sırt tan almanızı özellikle tavsiye ederim.Kayseriye ghiderken ''Pastırmacılar Parkına da '' mutlaka uğrayın arkadaşlar.Sevgiler...

ZUHAL dedi ki...

Merhabalarrr.Memleketimi ne güzelde fotoğraflamışssın ve de anlatmışssın.Ben de Tam içinden değilim.Ama mutlaka her yaz 10 gün babam için gidiyorum.Pastırması,sucuğu ,çemeni,mantısı meşhurdur.Pastırmayı alırken sırt tan almanızı özellikle tavsiye ederim.Kayseriye ghiderken ''Pastırmacılar Parkına da '' mutlaka uğrayın arkadaşlar.Sevgiler...

zühra dedi ki...

Ben şimdi Kayseri ye gitsem dağa taşa bakar, belki de beğenmeden dönerdim. Ancak sizlerin fotoğraf kareleri sayesinde farklı bakmayı yada kareye dökülmüş bir objeyi güzel görebiliyorum. Teşekkürler. Profesyonelik budur işte...

Kirpikteki Gözyaşı dedi ki...

Ülkemizin her yeri ayrı güzel!Her şehrin bir hikayesi var. Kayseri'den çok geçtim ama gezmek için hiç gitmedim. Fotolara bayıldım, bir de yazı özledim sanki:))))

biyasimadahagirdim dedi ki...

ne güzel fotoğraflar, bu kapalı havada gözüm gönlüm açıldı:)

YeMeK vAkTi dedi ki...

pek güzel resimler bunlar güzel kayseri:)

Dilekce.. dedi ki...

Hayatının yarısını Kayseride geçirmiş olan birisi olarak ben de bu söylediklerinize katılıyorum.. Yazı da kışı da bi ayrı güzeldir, Erciyesin havası ise vazgeçilmezimdir.. :)) Sizde çok güzel yerler görmüşsünüz ne güzel :))

Adsız dedi ki...

ayyyyy karstan gelirken her kayseriye geldiğimde ohh derdim eve az kaldı oysa daha saatler vardı:)
o yüzden gündüz gözüyle hiç görmediğim kayseri yi severim..
senin bu fotolardan sonra daha da sevdim:)
ve ve öslemişim sizi:)

Işıl dedi ki...

ne guzel fotograflamıssın memleketimi.bi daha gelişte görüşelim mutlaka

NiLaY dedi ki...

Chilek, dimi canım yaa :) bu sene çok yedim ama ben de doyamamışım :)

Handecim, sağol canım benim :) gerçekten aslında dinlemekten ziyade sen de muhakkak gidip görmeli, fotoğraflamalısın..

Burcucum, valla en sonunda buralarda ev bulamayıp anadoluya göçecekmişiz gibi bir his var içimde :)

Selincim, bu sene meyve açısından biraz zayıf geçmiş ama dediğin gibi sabahları ufak seraya dalıp bir salatalık koparmak gibisi yoktu :)

Ayla, Kayseri'yi gören anslılardansın desene :) sevgiler..

NiLaY dedi ki...

Hilalcim, yakınlık konusunda çok haklısın, şöyle bir saat uzaklıkta olsa her canımız istediğinde atlayıp gitsek süper olurdu :)

Nohut oda, oo canım hamile hamile iyi olmadı sanırım bu post, dut bulayım mı sana :)

Yemek bir aşk, canım benim valla benden söylemesi kesin git bir gör :)

Belgin Pancar AKÇAY, evet evet evet işte ben de tam böyle düşünüyorum :)

Muyurt, oo süpermiş İstanbulda buluşmadan bir bakmışsın kayseride buluşmuşuz, erciyeeste? ne dersin canım :)

Unknown dedi ki...

it will be enjoyable to collect fruits from three itself :))

so after all that great story, next destination can be there :)

thanx to share and sure thanx to pictures:)

nihalasli dedi ki...

nasil guzel olmus bu cekimler.O guller meyveler ..dutun baska bi sekli geldi gozume..nar gibi geldi birden:) 1 tane alip 1000 tane yencek misali:)

NiLaY dedi ki...

Ececim, çok haklısın canım, keşke böyle bir bahçemiz olabilse hepimizin ve gönül rahatlığıyla yetiştirdiklerimizi yiyebilsek..

Kitap kurduyum ben, evet gerçekten yaşanacak bir şehir bencede, anadolunun ortasında ama oldukça gelişmiş bir yer :)

Stuven, teşekkürlerr :)

Nazpek, çok teşekkür ederim :)

Tjaala, aa süper :) kırşehiri henüz göremedim ama niyetim 2-3 ayda bir bir anadolu şehrine gidebilmek, bakalım yolum kırşehire nezaman düşecek :)

springoss dedi ki...

Kayseri, sürekli gittiğim ve her gittiğimde havasıyla büyülendiğim şehirlerden biri...ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi ve resmedilebilirdi...elinize, emeğinize sağlık, tek kelimeyle muhteşem!

NiLaY dedi ki...

Eminecim, hem şaşkın hem de çok mutlu oldu bu hayatında ilk kez gördüğü daldan toplama işinde canım :)

Senacım, valla doğal üretim gibi yok canım, maydonozlara baksana parlak parlak renkleri :)

Nehircce, oo köyü olan şanslılardansın desene canım, bende böyle kociş tarafından köy sahibi oldum çok şükür :)

Anne, sen hele bebişini sağlıkla kucağına al her yere gidersin canım benim :) dediğin çpk doğru kimbilir bilmediğimiz ne güzel illerimiz var, ee bizde geze geze öğrenelim bari :)

Zuhal, Kayseri'den birini görünce kendi hemşehrimi görmüş gibi seviniyorum :) pastırma hakkındaki bilgiler için de ayrıca teşekkürler :)

Unknown dedi ki...

erciyes ne güzel fikir :) kısmet olabilir canım benim

NiLaY dedi ki...

Zühracım, bu nasıl güzel bir yorum böyle ama kendine haksızlık yapma lütfen arkadaşım eminim sen tüm bu güzellikleri keşfedip gelirdin :)

Kirpikteki gözyaşı, muhakkak bir dahaki geçisinde uğra bence :) yaza gelince ah ahhhh :)

Bir yaşıma daha girdim, çok teşekkür ederim :)

Aylincim, gerçekten çok güzel ve düzenli bir anadolu şehri..

Dilekce, orada yaşayan birinin bu yorumu almak çok mutlu etti beni, çok teşekkür ederim :)

NiLaY dedi ki...

Asyaseldam, hoşgeldin canım benim ya valla yorumunu görünce ayrı bir mutlu oldum :) beni yalnız bırakma lütfennnn :)

Işılcım, aklımdasın valla bu gidişim günü birlik olmuştu, inşallah daha uzun kalmaya geldiğimde muhakkak uğrayacağım sana :)

Tipsy, thank u very much for your lovely message, I hope u can be there :)

Nihalaslı, çok teşekkür ediyorum canım, az olan Ahmet amca dutlarından biri :)

Springoss, çok teşekkür ediyorum Bahar, oraları görmüş kişilerden böyle yorumlar almak çok mutlu etti beni :) sevgiler..

NiLaY dedi ki...

Muyurt, bence de canımcım, ben tecrübeli olarka gezdiririm bile seni :)

R. Berin Tuncel dedi ki...

Nilaycım sen bizim gelinimiz sayılırmışsın :) Ben Kayseriliyim ama ilçesi Bünyandan. Bizim Gilaboru ve halımız meşhurdur. Kayserinin yerlileri ise daha farkıdır, yaşam tarzları, gelenekleri bir başkadır. Umarım Kayseride olduğun bir yaz karşılaşır, bi mantı sefası yaparız, ne dersin gadasını aldıııımm :))))

Limon çiçekleri dedi ki...

Bir Kayserili olarak memleketimin bu güzel ve özel karelerini yansıttığınız için teşekkür ederim.Her yaz tatilinde annemlere geldiğimde huzuru bulurum,içim açılır.bir kez daha teşekkür ediyorum.Harika resimler çok güzel anlatıp yansıtmışınız...

Cafe Pepela dedi ki...

Ahhh tatlısı! :)
Harikasın,Şehr-i Kayseri'ye bayıldım ben.Sevdiceğimin memleketi,yeni yeni tanımaya başlıyor,yavaş yavaş keşfediyorum güzelliklerini,bu kadar sevebileceğimi tahayyül etmemiştim.
Gönlüne sağlık,Kayseri notlarını da okuyacağım.
Kocaman sevgi ve selamlarımla

Pusulasız Hayat Kitap Sesleri dedi ki...

Fotoğraflara bayılıdm, güzel şehirdir Kayseri.
Sevgilerimle...

SERRA dedi ki...

o kadar güzel yansıtmışsın ki 11 yıllık Kayseri'li olarak ne güzel yerde yaşıyormuşum dedim:)
kirazların arasında ki o tatlı kızı öperim...

SERRA dedi ki...

o kadar güzel yansıtmışsın ki 11 yıllık Kayseri'li olarak ne güzel yerde yaşıyormuşum dedim:)
kirazların arasında ki o tatlı kızı öperim...

NiLaY dedi ki...

Sirar, valla çok isterim canım az buçuk hemşeri sayılırmışız ya bu arada gadasını aldıgıııım dedin ya beni kalbimden vurdun, eşimin yengesi hep böyle der :) öpüyorum kocaman...

Limon çiçekleri, Kayserililerden böyle övgü dolu sözler almak beni gerçekten çok mutlu etti, çok teşekkür ediyorum :)

Cafe Pepela, ooo ozaman ikimizde bey tarafından Kayseriliyiz :) gerçekten harika bir yer arkadaşım :)

Özlem, çok teşekkür ediyorum canım, inşallah gitmemiş olan herkes bir gün görür oraları :) sevgiler..

Serracım, çok teşekkür ederim canım bizim de emeklilik planlarımızda var Kayseride yaşamak, bakalım kısmet belki ileride komşu oluruz :)

Unknown dedi ki...

Sevgili düşler denizi,tanıştığımıza çok sevindim.Bloğuna bayıldım.hele Kayseri resimleri, bağlar muhteşem.Ne kadar özlemişim memleketimi,ömrümün 31 senesi orda geçti.Yaşarken farkedemiyor insan güzelliklerin.
Hayatın resimlerin kadar renkli ve canlı olsun.sevgilerimle.

NiLaY dedi ki...

Nazmiye, hoşgeldin :) çok teşekkür ederim bu güzel sözlerin için.. Kayseriyi bilenlerin beğenisi çok önemli benim için :)

Adsız dedi ki...

BEN NEZAHAT; değerli düşler denizi takipcileri hepinize memleketime yaptığınız iltifat dolu sözlerinize ve NİLAY ablanın çektiği şahane fotolara bir kayserili olarak teşekkür ederim.
eğer yolunuz düşerse bir gün gezmenizsi ve bazı fotoğraflarla anlatılımıycak olan güzelliklerin farkına varöanızı tavsiye ederim. bu arada küçük nilişin bağ evimizin bahçesinde yaptığı turu ve çilekleri kuşlardan korumak için yaptığımız korkuluk adam ibişi sevmesini hiç unutmuycam yağmur yağıyor ve nil çağırıyor babama "aaaaameeeetttt ibiş ıslandı onuda eve alalımmm" :)
HERKESİ BU GÜZEL ŞEHİRE BEKLERİZ.....

NiLaY dedi ki...

Nezahatcim, o güzel günleri hatırladım yorumunla, tekrardan misafirperverliğiniz ve güleryüzünüz için çok teşekkür ederiz.. İlk fırsatta gelicez tekrar :) Hepinizi öpüyorummm