9 Mart 2010 Salı

Erzurum notları

Gezi düşlerimize bu kez de Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük kenti olan Erzurum ile devam ediyoruz...

Oldukça eski bir yerleşim yeri olan Erzurum, Palandöken Dağı'nın eteklerinde kurulu, tarihi yönden oldukça zengin bir çok eseri bünyesinde barındıran ve adeta bir kültür merkezine benzeyen önemli bir turizm şehridir. Kent özellikle son yıllarda kış turizmi açısından büyük önem kazanan Palandöken Kayak Merkezi ile de dikkatleri üzerine çekmektedir.

Biz de Uluslararası Kayak Federasyonunca dünyanın ikinci büyük kayak merkezi olarak nitelendirilen Palandöken dağında snowboard yapma aşkıyla şubat ayı sonunda kendimizi Erzurum'da bulduk ama gerek pistlerinin uzunluğu ve gerekse zorluk dereceleri ile ülkemizin önemli merkezleri arasında yer alan Palandöken'de nedense biz umduğumuzu bulamadık. Kar kalınlığının snowboard yapmaya uygun olmaması, pistlerin benim gibi bir acemi için oldukça dik olması, haddinden fazla yaşadığım düşüşleri bünyemin kaldırmaması ve yaz mevsimini seven benim için havanın oldukça soğuk olması beni kayak yapmaktan ziyade fotoğraf çekmeye yönlendirdi :)
Işte Palandöken kayak Merkezi...












Kayak yapmaya ara vermiş dinlencedeki Kocişşş :)


Kayak yapmaktan ziyade bir kültür gezisine benzeyen Erzurum turumuzda şehre inmeden edemezdik tabii ki :)
Sehir merkezindeki ilk durak yerimiz bakırcılar çarşısı oldu... Eski ve yeni bakır işlerinin yapıldığı az sayıdaki dükkandan oluşan bu çarşıdan bir bakır cezve almadan gitmek olmaz :)



Erzurum turumuzdaki ikinci durak yerimiz ise Erzurum'un simgelerinden Çifte Minareli Medrese idi. Ne zaman yapıldığı ile ilgili kesin bir bilgi olmasa da medresenin 1250'li yıllarda Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubad'ın kızı Hüdavent Hatun tarafından yaptırıldığı kabul edilmektedir. Cifte minareli medrese Hatuniye Medresesi diye de adlandırılmaktadır.
Açık avlu şeklinde inşa edilen yapı özellikle ön cephesindeki süslemeleriyle dikkat çeker. Bitki motifleriyle çevrili taç kapıda hayat ağacı, kartal ve ejder motifleri bulunmaktadır. Medresede bulunan iki minare arasında Taç Kapı vardır. Taç kapıdan geniş bir avluya geçilir. Avlunun etrafı sütunlarla çevrilidir. Çifte Minareli Medrese mimari yapısı taş oyma ve kabartma, çini süslemeleri ile görülmeye değer bir şaheserdir.







Erzurum şehir merkezindeki üçüncü ve son durağımız ise yurt içi ve dünya çapında ünlü olan kehribar taşı da denilen takı ve süs eşyası yapılan Oltu taşının satışının yapıldığı Taş Han oldu. Erzurum'un Oltu ilçesinden çıkartılan Oltu taşı siyah, nadiren de zümrüt-oltu denilen gri-yeşilimsi renkte olabiliyor. Kolay işlenebilme özelliğine sahip olan Oltu taşı yüzyıllardan beri yörede genellikle tek kişilik ve babadan oğla geçen ev-atölyelerde fazla bir değişikliğe uğramadan bayan takıları ve tesbih üretiminde kullanılmaktadır.

16 yorum:

Saglıklımutfak dedi ki...

burcuda böyle güzel fotolar çekmişti, şimdide sen gidesim geldi süper gözüküyor canım . sevgiler

Ayşe Şakarcan dedi ki...

Güzel fotoğraflar... Burcu'nun ve senin anlattıklarından sonra Palandöken'de kaymayı ben de istiyorum:)

Ayşe dedi ki...

Çok güzel bir gezi yazısı olmuş. Harika fotoğraflar da bu yazıyı süper tamamlamış...Ne güzel fotoğraflar çekiyorsun maşaallah..

Erzurum a hiç gitmedim. İnşaallah bizde gideriz birgün...

Sevgiler...

Burcu Çalışkan dedi ki...

seninde ellerine sağlık arkadaşım. bu arada benimde çektiğim takıları flan görenler bize niye almadın diye fırça atıyor meğerse çok uygunmuş adamların verdiği fiyatlarda biz farkedememişiz :)))

The Missing Piece dedi ki...

yeme içme kısmında benim aklım :) zirvede sucuk ekmek, ardından sıcak bir çay keyfi(orada içtiğim çayın tadı hala damağımdadır), ya da merkezde cağ kebabı şöleni?? :)

NiLaY dedi ki...

Hilalland, valla el birligiyle herkesi Erzuruma yolliycaz bu gidisle Burcu'yla :)) sevgiler..

Ayse Sakarcan, biz Burcu ile gidisimizde pek muvaffak olamadik kayma konusunda ama dilerim sen ilk firsatta gider o uzun ve dik pistlerin tadini cikarabilirsin :)

Ayse, senin de fotograflarin super, hic alcak gonulluluk yapma :)) cok tesekkur ederim ovgun icin.. sevgiler..

Burcucum, sanirim beyler bizim gozumuzu harcama yok diye cok korkutmus ki anlayamamisiz guzelim fiyatlarin kiymetini :) demek ki ne yapiyoruz bir dahaki gezide alisveris konusunda onlari dinlemiyoruz, boylelikle orjinal urunleri kacirmiyoruz :))

The missing piece, Erzurum'un yemek tarafi yarina insallah, beni bekle anacim :))

Mlke_Btkn dedi ki...

Eee öyle bir yerde yaşıyorum ki kar görmüyorum ve özleniyor haliyle,
oğlum da kar'la tanışsın istiyorum ancak kitaplardan gösterebiliyorum, bir kış günü gitmek lazım aslında ;)

Millet buraya özenir, ben oralara :P :)

insanoğlu işte...

sevgiler..

Maes dedi ki...

ERZURUM GERÇEKTEN GÖRÜLMEYE DEĞER BİR ŞEHRİMİZDİR.DOĞUNUN PARİSİ ÇOK İYİ BİLİRİM ÇÜNKÜ SINIR İLİMİZ DİR.TANITIMINIZ İÇİN TEŞEKÜRLER.
BÖYLE GÜZELLİKLERİ LÜTFEN TANITMALIYIZ. SEVGİLER

ceydabural dedi ki...

çok güzel mimari kareler ve detaylar yakalamışsın

Unknown dedi ki...

Ben de Palandokene gitmistim ama sehiri ve guzelliklerine odaklanamamistim. Gormus kadar oldum :)

Keyfi Pasta by S & G dedi ki...

takılar çok güzel görünüyor...gidersem alayım bari :)

NiLaY dedi ki...

Mlke-Btkn, valla ben sana ozendim :)) sevgiler canim..

Hamarat, hosgeldin :) ben de kesinlikle cok guzel bir izlenimle ayrildim Erzurum'dan. elimden geldigince yurdumun gordugum tum guzelliklerini yansitmaya calisiyorum ki yasadigimiz ulkenin kiymetini bilelim :)) sevgiler..

Ceyda, tesekkur ederim.. soguktan ellerimiz dondu Burcu'yla ama yine de geri kalamadik fotograf cekmekten :)

Sevketcim, sen kaymaktan benim gibi baska bir arayis icine girmemissindir Erzurum'da :)) ben de senin gibi board yapabilseydim herhalde bunlari cekecek vakit bulamazdim :))

Serap, kesinlikle al derim :) ben bir tane siyah oldu yuzuk getirdim kendime ki severek takiyorum 10 gundur :))

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

merhabalarrr..
ben acaba daha önce ziyaret etmişmiydim bu gezgin güzeli hiç anımsayamadım :)
bazen baktığım sayfaların isimlerine bakamıyorum gördüğüm güzelliklerden..
erzurumu görmedim henüz, doğu sayfamızda boşluklar çok.
işim gereği türkiye ve dünya adım adım bitti gibi, ama hala sırada çok yer var.
sayende belleğime bir çok güzelliği aldım
teşekkürler sevgiler.

NiLaY dedi ki...

birdutmasali, valla ben uzun zamandir takip ediyorum seni :) ama senin de beni kesfine mutlu oldum :)) guzel yorumun icin de ayrica tesekkur ederim.. kesinlikle Erzurum'u gidilecekler listene ekle, sevgiler...

mutfakcini dedi ki...

Taş Han..Çok seviyorum o mistik havayı solumayı.Kar görüntüleri de harika.Aydınlık,huzur verici misss gibi :)Teşekkürler canım,beni de gezdirdiğin için ;)sevgiler.

NiLaY dedi ki...

Ebrulicim gercekten Tas Han super bir yerdi hem mimari acidan hem de icindeki goz alici takilardan :))