18 Mart 2010 Perşembe

Dolmabahçe Sarayı notları

Geçtiğimiz ay sevgili arkadaşım Burcu ile kendimize zaman ayırıp fotoğraf çekmeye çıktık. Kabataş-Beşiktaş hattında yürüyerek uzun zamandır yapmayı arzuladığımız bol fotoğraflı bir gün geçirdik :)
Işte o günden benim kadrajıma takılan Dolmabahçe Sarayı ve Saat Kulesi fotoğrafları... Kabataş-Beşiktaş hattı devam fotoğraflarını ise en yakın zamanda paylaşmak üzere şimdilik kendime saklıyorum :))

Dolmabahçe olarak adlandırılan koy, Osmanlılar Dönemi'nde kaptan paşaların donanmayı demirledikleri, geleneksel denizcilik törenlerinin yapıldığı doğal bir liman görünümündeymis. Bu koy 17. yüzyıldan başlayarak dönem dönem doldurulmuş ve Dolmabahçe adıyla padişahların Boğaziçi'ndeki has bahçelerinden biri konumuna getirilmiştir.
Yapımı, çevre duvarlarıyla birlikte 1856 yılında bitirilen Dolmabahçe Sarayı 110.000 m2'yi aşan bir alan üstüne kurulmuş ve ana yapısı dışında onaltı ayrı bölümden oluşmuştur. Bunlar saray ahırlarından değirmenlere, eczanelerden mutfaklara, kuşluklara, camhane, dökümhane, tatlıhane gibi işliklere uzanan bir dizi içinde, çeşitli amaçlara ayrılmış yapılardır. Bu yapılar arasına Sultan II. Abdülhamid Döneminde (1876-1909) Saat Kulesi ve Veliahd Dairesi arka bahçesindeki Hareket Köşkleri eklenmiştir.









Dolmabahçe Sarayı'ndan bahsedip ünlü Saat Kulesi'nden bahsetmek olmaz tabii ki :) Saat Kulesi, Dolmabahce Sarayı'nın girişine Sultan II. Abdülhamid tarafından 1890-1895 yılları arasında yaptırılmıştır. Saray mimarı Sarki Balyan tarafından yapılan Saat Kulesi, 2 metre yüksekliğinde ve 4 katlıdır. Iki tarafında Sultan 2. Abdülhamid'in tuğrası bulunan kuleye saatçibaşı Johann Meyer tarafından Paul Garnier markalı saat takılmıştır.







Dolmabahçe Sarayı ve Saat Kulesi hakkındaki bilgiler için bakınız istanbul.net :)

24 yorum:

Krema Tadında dedi ki...

ne kadar güzel fotolar paylaşım için tşkler

Burcu Çalışkan dedi ki...

Canım ilk kare süpermiş çok beğendim, havalar düzelmesi yakın bu kaçamakları arttırmak lazım derim ben :))

Şenay dedi ki...

Çok guzel kareler...
Emeklerınıze ellerınıze saglık..

Çınar dedi ki...

Nefis fotoğraflar. Paylaşımın için teşekkürler

Sevgiler

annesiningülü dedi ki...

fotoğraflar çok güzelll :D

nohut oda dedi ki...

hepside çok hoş olmuş..
siz arada gzin iyi oluyormuş:))

Adsız dedi ki...

Nilaycım süper olmuş bu fotoğraflar. Daha önce çekseydiniz bu şahane fotoğrafları Limon & Zeytin İstanbul'da kitabında kullanırdık valla:) Ellerinize saglik hem senin, hem Burcu'nun.

asmabahce dedi ki...

İstanbula o kadar gittim o kadar da severim bir tek dolma bahçe sarayına gidemedim:)

zühra dedi ki...

imrendim valla.

Işıl dedi ki...

BLOGUMA HOŞ GELDIN HER ZAMAN BEKLERIM

balböcükleri dedi ki...

oh ne güzel bir gezi.fotolar müthiş.

Unknown dedi ki...

fotolar hakikaten güzel eline sağlık hanım :)

sinem dedi ki...

bence de arttırın kaçamakları, siz iki arkadaşın fotoğraflarına bayılıyorum çünkü..

Tuğba dedi ki...

ben de ilk fotoğrafı çok beğendim..eline sağlık canım..bir dahaki çekime birlikte inşallah :-p

♥ŞANSLI♥ dedi ki...

Çok güzel resimler çekmişsin.
Eline sağlık,bilgiler içinde çok teşekkürler.
Sevgiler...

bir güzel çift dedi ki...

Özellikle ilk iki fotoğraf harika Nilay.sarayın kapısı senin objektifinden çok daha heybetli yansımış buraya ve renkler,gökyüzü mükemmel...bu arada fotoğraf makinanın marka ve modelini sorabilir miyim?süper bir keskinliği var gibi geldi bana...bol fotoğraflı nice günlere....

berfin dedi ki...

ellerine sağlık canım. hayranlıkla izliyorum seni..

NiLaY dedi ki...

Bahar, begenmene sevindim, keyifli bir gunun keyifli hatiralari :)

Burcucum, kesinlikle canim.. iligimizin kemigimizin isinacagi gunler yakin, artik makineler boyundan inmesin, ellerimizden dusmesin :))

Senay, cok tesekkur ederim :))

Cinar, opuyorum en kocamanindan, sevgiler :)

Baharcim, tesekkurler canim :))

Nohut oda, :)) valla fotograf konusunda gezmek icin Bucu bir numara bir arkadas hic yorulmuyor, o yuzden dedigin gibi biz bol bol yapalim bu kacamaklardan :)) sevgiler..

Ececim, sagol canim benim guzel yureklendiren yorumun icin.. fotograf kariyerini anca yapabildik valla, dedigin gibi sana yetisseydik ooo ben Limon'la Zeytin'i daha nerelerde gezdirirdim :))

NiLaY dedi ki...

Asmabahce, oncelikle hosgeldin :) kesinlikle bir dahaki gelisine bir Dolmabahce turu ayarla derim ben, ben sadece sarayin disindan bir kac kare cektim, oysa ki ici anlatilmaz yasanir cinsten :)) siddetle tavsiye ediyorum yani :) sevgiler..

Zuhra, eminim sen de benzer kareler yakalayabilirsin, hadi bir gun deneyelim :))

Isil, iade-i ziyaretin icin tesekkur eder, ben de bol bol beklerim :))

Serpil, tesekkurler.. sansimiza super bir havada yapilan guzel bir cekim gunu oldu :))

Begenmene sevindim Bey :)) hayret sen oyle cok kolay begenmezsin bu sefer tutturmusum herhalde birseyleri :))

NiLaY dedi ki...

Sinem, simardim valla :)) Burcucumla basladigimiz fotograf yolunda el ele ilerliyoruz iste, keyifli cekimlerle yine karsinizda oluruz sen hic merak etme :)) sevgiler..

Tugbacim, kesinlikle canim.. bir dahaki cekime sen de olacaksin tabii ki, yeni tazecik fotograf bilgilerini bizlerle de paylasirsin di mi :))

Sansli, tesekkur ederim canim.. arada boyle guzel eserlerimizi hatirlatmak gerek sanirim :)) sevgiler..

Bir guzel cift, yuzumde kocaman bir gulumsemeyle okudum yorumunu, cok tesekkur ederim :)) makinem canon eos 450d, lensimde 17-85 mm canim.. ben de sana bol fotografli ve bol isikli gunler dilerim :))

Berfin, cok sagol.. dilerim beni keyifle izlemeye devam edersin :)) sevgiler..

MEHTAP GÜZEY ÖZCAN dedi ki...

Nilayyyy;

Ayy ben bilsem senin peşini bırakırmıydım :) bol bol çektirirdim kendimi bide tüm fotoları ordaki sana çektiriridim işin inceliklerini sorardım canım benim ya :)

Bi dahaki sefere bol bol konuşuruz inşallah :) bunu saymıyorum :)

NiLaY dedi ki...

Degisik tatlar, bence de, ben de bunu saymiyorum :)) seve seve bir dahaki organizasyon fotograflarini cekerim canim :)) sevgiler..

Unknown dedi ki...

Merhaba!
Fotoğraflara bayıldım,çok hoş kareler yakalamışsınız.
Ben de Dolmabahçe Sarayı'nda çalışıyorum.Tesadüf oldu burada resimleri görünce:)
Sevgiler...

NiLaY dedi ki...

Kitap kurduyum ben, merhaba :)) hosgeldin.. cok tesekkur ederim icten yorumun icin, dedigin gibi tesaduf guzel olmus, bir daha ki gelisime ugrayayim bari sana :)) sevgiler..