2 Mayıs 2017 Salı

Collesium / Roma

İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan Flavianus Amfitiyatro olarak da bilinen Kolezyum usta bir komutan olan Vespasianus tarafından MS. 72 yılında yapımına başlanıp MS. 80 yılında Titus döneminde tamamlanmış bir arenadır. Kolezyum'daki sonraki değişiklikler ise Domitian hükümdarlığı zamanında yapılmıştır.
Kolezyum'un içinde imparatorlar Roma halkını eğlendirmek için ve biraz da kendi eğlenceleri için gladyatör dövüşleri düzenlemenin yanı sıra başka pek çok halk gösterileri, taklit deniz savaşları, hayvan avcılığı, infazlar, meşhur savaşların yeniden canlandırılması, klasik mitolojiye dayanan dramalar oluştururlarmış.
Başta eğlence mekanı olan bu arena daha sonra barınma yeri, iş dükkânları, dini kışlalar, taş ocağı, Hıristiyan türbesi olarak çeşitli amaçlarla da kullanılmış ve asıl adı Arena iken, sonradan, girişteki heykelin adını almıştır.
7 Temmuz 2007 tarihinde, Dünyanın Yeni Yedi Harikası'ndan biri seçilen Kolezyum günümüzde depremden dolayı harap vaziyette olmasına ve taşlarının çalınmasına rağmen, Roma İmparatorluğu'nun uzun zamandan beri ikonik sembolü olarak görülmektedir.
Bugün modern Roma'nın en çok turist çeken yerlerinden biri olan bu tarihi arena ayrıca Roma Katolik Kilisesi ile yakın bağlantıya sahiptir.



Bilgiler: https://tr.wikipedia.org

Hiç yorum yok: