21 Aralık 2011 Çarşamba

Çemberlitaş Sütunu notları

Şimdi bugünki postumu gören bazı sevgili kız arkadaşlarım kimbilirim ne kadar eskilere gidecek ve kendilerini benim gibi belki okudukları Çemberlitaş Kız Lisesi'nin sıralarında belki de tarih kokan, gerçek İstanbul olarak adlandırılan yürümekle aşındıramadıkları Sultanahmet, Kapalı Çarşı, Gülhane üçgeninde bulacaklardır :)
İşte hem o günleri yad etmek hem de sahip olduğumuz değerleri unutmamak adına bugünki durağımız Çemberlitaş Sütunu...
M.S.330 yıllarında İmparator I. Konstantin onuruna, İstanbul'un yedi tepesinden biri olan ve şu anki adıyla Çemberlitaş olarak adlandırılan semtteki tepeye dikilmiş olan Çemberlitaş Sütunu her biri 3 ton ağırlığında ve 3 metre çapında olan bileziklerle birbirine bağlanmış toplam 8 adet sütun ve bir kaidenin üst üste konulmasıyla oluşturulmuştur.
Çemberlitaş Sütunu, 1081 yılında yıldırım isabet etmesi nedeniyle yanmış ve hasarlanmış ve I. Aleksios Komnenos tarafından onarılmış ve sütunun üzerine kaidesi olan bir başlık ile büyük bir haç koyulmuştur. İstanbul’un 1453 yılındaki fethinden sonra ise sütunun üzerindeki haç indirilmiş ve Çemberlitaş ilk kez 1470'li yıllardan sonra Yavuz Sultan Selim döneminde yenilenmiştir.
Daha sonra Osmanlı döneminde sütun büyük bir yangın geçirmiş ve sütunun mermerleri zedelenmiştir. Bunun üzerine Sultan II. Mustafa (1695-1704) Sütunun altına duvarla takviye ettirmiş ve demir çemberlerle sardırarak sağlamlaştırmıştır. Bu nedenle o günden sonra orjinal adı Apollon Sütunu olan eser çemberlitaş sütunu olarak anılmaya başlanmuştır.




Daha fazla bilgi için http://tr.wikipedia.org/wiki/Ana_Sayfa

4 yorum:

Sibelbek dedi ki...

Aaaa! sen Çemberlitaş Kız Lisesi'nde mi okudun? ben de ortaokulu orada okumuştum :))))

NiLaY dedi ki...

Evet canım ben de lisesinden mezunum :) ne güzel tesadüf sen de o sarmaşıklı binanın altında büyüdün desene :)

NiLaY dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
ELÇİN'İN YERİ dedi ki...

Özlemişim senin bu tarihi yerler veya gezi yazılarını :)