15 Kasım 2012 Perşembe

New York notları - 2 / Brooklyn köprüsü

New York notlarının ilkinden sonra geldik ikincisine, Brooklyn Köprüsü'ne... Yanımızda bebek arabasında bir güzelik olduğundan ve sıkılmaması için haldır huldur gezdiğimiz New York'un orada kaldığımız en sıcak gününde biz yanlış metro istasyonunda inerek köprüye varmak için tam 40 dakika yürüdük, bir de güneşin altında o upuzun köprüyü geçince köprü sonunda büfeye nasıl saldırdığımızı hala dün gibi hatırlıyorum valla :)
East River üzerinde Brooklyn ile Manhattan'ı birbirine bağlayan köprünün yapımına 3 Ocak 1870 yılında başlanmış ve köprü inşaası 13 yılda tamamlanarak 24 Mayıs 1883 yılında hizmete açılmış. Tamamlandığı zaman dünyanın en geniş asma köprüsü olan Brooklyn Köprüsü'nün kuleleri ise birkaç yıl için ABD'nin en yüksek binaları olmuş.
Açılış gününde New York City'de tatil ilan edilen ve o gün 150.300 yayanın köprüden geçerek suya 1 cent attığı söylenen Brooklyn Köprüsü gotik tarzda yapılmış olup 19. yüzyıl mühendisliğinin doruk noktası ve dünyanın 8. harikası olarak kabul görmüştür.

 








1 yorum:

seda dedi ki...

çok güzel karaler ellerinize sağlık :)