7 Eylül 2016 Çarşamba

Sri Lanka notları / 2. gün

Sri Lanka'daki 2. günümüz erkenden şoförüyle birlikte kiraladığımız araç ile tarih kokan gezimiz için başladı. Negombo'dan çıktığımız yol yaklaşık 3 saatin sonunda bizi Habarana'ya ulaştırdı ve ilk durağımız Unesco Dünya Mirasları listesinde yer alan Dambulla ve Kaya Tapınakları oldu...
Golden Temple'a girebilmek için yaklaşık 100 basamaklık bir yol katediliyor ve 10 dakika süren bu tırmanışın ardından şort ve omuzlarınızın açık olduğu kıyafetlerle giremeyeceğiniz tapınağın girişine ulaşabiliyorsunuz.
Tapınağın üst kısmında ise bu 100 basamağa sağlı sollu maymunların bulunduğu birkaç yüz basamak daha eklerseniz Sri Lanka'nın en eski ve en iyi korunmuş mağara tapınağı ile karşılaşabiliyorsunuz. Mağarada 80 tane tapınak var ve bunlardan sadece 5 tanesi bünyesinde barındırdığı Budizme özgü heykel ve resimlerden dolayı oldukça önemli. Bu mağaralar budist rahiplerin halktan uzaklaşarak meditasyon yapmaları için kurgulanmış yerler.
Sri Lanka'da MÖ 1. yy'da tahta geçen kral bu mağaralara bir kaya tapınağı yaptırmış ve sonra gelen krallar da yaptırdıkları eklemelerle bu tapınaklar kompleksini oluşturmuş.
Bir diğer inanışa göre ise zamanın taht kavgasını kaybeden kral mağaralara sığınmış sonra da mağaraları onurlandırmak için bir tapınak inşa ettirmiş yine sonra tahta geçen diğer krallar da eklemelere devam etmiş.
Dambulla ve Kaya Tapınakları ülkenin en etkileyici ibadet yerlerinden biri olduğunu belirtiyor ve 2. gecemizi geçirmek için Habarana'daki otelimize doğru yola çıkıyoruz.
3. günümüz yine Sri Lanka'nın en görkemli yapılarından biri olan Sigiraya ile devam edecek...

















Hiç yorum yok: